Jedna od stvari koju zene cesto 'kopka' jest koliko sjemena tekucina ostaje 'ziva'. 
Ejakulat, sjeme ili sperma sastoji se od spermatozoida, muskih polnih stanica i tekućine iz žljezda.  Tekućina štiti spermatozoide od kiselosti u vagini i hrani ih. 
Ovisno od uvjeta u kojima se nalazi, sjeme zivi par sati. Negdje se u teoriji spominje period od 4 sata, cak i 12 sati na suhom. Prava istina je da sjeme nije plodno onda kad se pocme susiti, a ukoliko dodje u dodir sa vodom, sapunom, kupkom ili drugim kemikalijama bit ce upropastena...
Vrijeme potrebno spermatozoidu od klirisa do Falopijeve tube je 5 minuta. Sperma moze ostati fertila od 28 (48) sati, te do tjedan dana u zeninom tijelu. 
Sjemena tekucina moze na razlicite nacine dospjeti u vaginu, ukljucujuci i prste, pa stoga budite oprezni ukoliko ne planirate trudnocu. 
Muskarac izbacuje od 2 do 5 ml. sjemena u kojem se prosjecno treba nalaziti oko 100 milijuna spermatozoida. Ukoliko ta vrijednost padne ispod 20 milijuna moze se smatrati da muskarac ima problema sa fertilnoscu. Razlog je sto vrlo mali broj njih dolazi do jajne celije. Jajna celija je pak pokrivena tankim slojem i onaj spermij koji uspije proci kroz taj sloj oplodit ce je (a ne onaj koji prvi dodje). 
 


Comments

nedam
07/17/2012 05:59

kako se moze od malo količine preko prstiju zanjet ako vrlo mali broj od velike količine dospije do jajne stanice?

Reply
dobra1
02/26/2013 09:15

Imala sam odnos s partnerom dva puta u razmaku od 20 minuta.Oba puta smo pazili ali me zanima dali su spermiji ostali u cijevi i dali ostaju dugo živi i mogu oploditi?

ReplyLeave a Reply